Stajlarla İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

STAJ KOMİSYONU BAŞKANLIĞI
STAJLARLA İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 1: Stajlarımı hangi zamanlarda yapabilirim?
Cevap: Öğrencilerimiz stajlarını eğitim/öğretime ara verilen zamanlarda yapabilirler. Bu durumda normal öğretimine devam eden bir öğrenci ara dönem tatili ve yaz tatili sırasında stajlarını yapabilir. Aşağıdaki durumda olan öğrenciler belirli bir zamana bağlı kalmaksızın istedikleri zaman staj yapabilirler.
1-Tüm derslerini vermiş ve mezuniyet için geriye sadece stajları kalmış olan öğrenciler.
2-Kayıtlı oldukları dönem içinde sadece Bitirme Projesi veya Seminer dersini alan, veya bu derslerin her ikisini de aynı dönemde alan öğrenciler.

Soru 2: Hangi zamanlarda staj yapılmaz?
Cevap: Öğrenciler;
1-Derslerin devam ettiği dönem içinde,
2-Final ve Bütünleme sınav tarihlerinde,
3-Eğer yaz okuluna kayıtlanmışsa, yaz okulu eğitimi sırasında staj yapamazlar.

Soru 3: Staj günümü hesaplarken dikkat etmem gereken günler nelerdir?
Cevap: Resmî tatiller, bayram tatilleri, arife günleri ve pazar günleri staj günlerine dahil edilmemektedir. Staj yapılacak olan işletmenin cumartesi günleri mesai yapması halinde bu günleri staj tarihlerinize ekleyebilirsiniz.

Soru 4: Staj başvuru belgelerimi ne zamana kadar teslim etmeliyim?
Cevap: Özellikle yaz döneminde staj başvurusu yapan öğrenci sayımızdaki fazlalıktan dolayı staj işlerinin hatasız bir şekilde yürütülmesi amacıyla staj başlangıç tarihinizden en erken 30, en geç 10 gün öncesine kadar staj başvurunuzu tamamlamanız gerekmektedir.

Soru 5: Yapmakta olduğum veya başvurusunu tamamlayıp henüz başlamadığım stajımı iptal etmek istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim?
Cevap: Zorunlu stajından vazgeçme veya yapamama durumunda öğrencilerin sigorta başlangıç tarihinden 3 iş günü öncesi ya da en geç bir gün sonrasına kadar Bölüm Staj Komisyonlarına durumu dilekçe ile bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde yaşanacak bir durumda tüm sorumluluk öğrenciye aittir. Hastalık sebebiyle stajlarını iptal etmek isteyen öğrencilerimiz de yukarıda yazan prosedürü uygulamalıdır.

Soru 6: Önceden yapmış olduğum ve sözlüsüne girdiğim staj/stajlarım Debiste neden görünmüyor?
Cevap: Öğrenciler 12 haftalık staj sürelerini tamamladıklarında tüm stajları debiste not durum belgesi üzerinde görünecektir.

Soru 7: Şu an yapmakta olduğum staj yerimde staj süremi uzatmak istiyorum ne
yapmalıyım?

Cevap: Staj sürenizi uzatmak istediğinize dair yazacağınız bir dilekçe ile bölüm staj komisyonuna başvurmalısınız.

Soru 8: Tüm stajlarımı aynı işletmede yapabilir miyim?
Cevap: Evet yapabilirsiniz.

Soru 9: Bölüm bizlere staj yeri sağlayabilir mi?
Cevap: Bölümümüzün veya bölüm staj komisyonunun böyle bir sorumluluğu yoktur. Ancak dönem içinde stajyer almak isteyen kurumsal firmalar bölümümüze başvurarak bizlerden duyuru yapılmasını talep edebilirler. Bu durumlarda öğrencilerimize ilgili duyuruları yapmaktayız. Staj yeri bulma ve başvurularını yapma sorumluluğu tamamen öğrencilere aittir.

Soru 10: Staj başvurumu yaptım SGK belgem ne zaman çıkar? Belgeme nereden ulaşabilirim?
Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu sistemleri en erken 1 ay öncesinde işlem yapılmasına izin vermektedir. Bölüm Staj Komisyonlarına teslim ettiğiniz evraklar onay aşamasından geçtikten sonra Dekanlık Öğrenci İşleri Staj Birimine ulaştığında sırayla işleme alınmaktadır. E-devlet üzerinden giriş yapıldıktan sonra arama motoruna “İşe Giriş Bildirgesi” yazmanız gerekmektedir. Karşınıza çıkan belge Fakültemizin 5510 sayılı kanuna göre öğrencilerimiz için yaptığı Staj Sigortasıdır.

Soru 11: Bir firmada çalışıyorum, zorunlu staj zamanında Fakülte tarafından 5510 sayılı kanuna göre Staj Sigortası girişimin yapılması çalıştığım firmada ki sigortamı etkiler mi? Firma “İşten Ayrılış Bildirgesi” vermek zorunda mı?

Cevap: Hayır, etkilemez. 5510 sayılı kanuna göre Fakültemizin yaptığı sigorta “Stajyer Öğrenci“ kodu ile geçmektedir. Bu sebeple firma “İşten Ayrılış Bildirgesi” vermek zorunda değildir.

Soru 12: Staj başvuru aşamalarını detaylı bir şekilde anlatır mısınız?
Cevap: Bölümümüz web sitesinde bulunan staj başlığı altında yer alan;
1-Staj Başvuru ve Kabul Formu
2-Staj Sicil Formu
Formlarını Staj Form Doldurma Kılavuzu sayfasında yer alan örnek formlara göre doldurduktan sonra bölüm staj komisyonuna teslim etmeniz gerekmektedir.